Apple'ın efsane patronu Steve Jobs'ın hayatını kaybetmesinin ardından hayatını anlatan biyografi kitabı satışa sunuldu. Kitapta Jobs'la ilgili çok çarpıcı bilgiler yer alıyor. İşte pek bilinmeyen yönleriyle Steve Jobs...
Tedavi olmadığına pişman oldu: Jobs'ın hayattaki belki en büyük pişmanlığı kanser teşhisi konduğu 2004 yılında tedaviyi reddetmesiydi. Daha sonraki yıllar Jobs, konuyla ilgili şu sözleri kaydediyordu: "Bedenimin ameliyat masasında açılmasını istemiyordum. Bu şekilde bir müdahele beni rahatsız ediyordu."
Apple olmasaydı şair olurdum: Steve Jobs, Apple'ın CEO'su ohn Scully ile yaptığı bir konuşmasında Paris'e olan sevgisini şöyle anlatmıştı: "Eğer Apple'da işe başlamasaydım, herhalde Paris'te bir şair olurdum."
13 yaşından sonra kiliseye hiç gitmedi: Jobs daha 13 yaşındayken Life isimli bir derginin kapağında açlıktan ölen çocukları gördü. Bir pazar günü hocasına "Tanrı çocukların bu durumunu görmüyor mu" sorusunu yöneltti. Bu gelişmenin ardından Jobs, bir daha hiç kiliseye gitmedi, Hristiyanlık onun için sadece uzak bir kavram olarak kaldı.
iPad'ine sadece bir kitap indirdi: Jobs, iPad 2'sine sadece yoga temalı Autobiography of Yogi isimli bir kitap indirdi. Bu kitabı Jobs, gençliğinden bu yana her yıl okuyordu.
Jonathan Ive'den hiç vazgeçmedi: Jobs'a göre Apple içinde birçok kişiden vazgeçilebilirdi. Ancak Apple tsarımcısı Jonathan Ive onun için bir istisnaydı ve onu "ruhsal ortak" olarak görüyordu.
Jobs babasıyla ne zaman tanıştı: Jobs, öz babasıyla 1980 yılında ilk kez karşılaştığında ne kendisi ne de babası, aralarındaki bağdan haberdardı. Jobs'ın babası, Jobs'ın sık sık gittiği bir restoranın işletmecisiydi ve yıllarca birbirlerinden haberleri olmadı.
Bill Clinton'a ne dedi: Jobs, eski ABD başkanlarından Bill Clinton ile Monica Lewinsky skandalından sonra telefon görüşmesi yaptı. Jobs, kendisini arayan Clinton'a şunları söylemişti: "Gerçekten böyle bir şey yaptın mı bilemiyorum; ancak yaptıysan bunu halka açıklamalısın."
Eric Schmidt'ten nefret ediyordu: Jobs'ın Google'ın kurucusu Eric Schmidt'e büyük öfkesi vardı. Bunun sebebini ise Jobs şöyle anlatıyordu: "Son nefesime kadar, Apple'ın kasasındaki 40 milyar dolar bitene kadar Android ile savaşacağım, onu yok edeceğim. Çünkü Android çalıntı bir ürün."
Ölmeden önce Gates ile tanışmak istiyordu: Jobs'ın ölmeden önce "yapılacaklar" listesinde Microsoft'un patronu Bill Gates ile tanışmak vardı. Jobs, hiçbir zaman Gates'in yaptıklarından etkilenmemiş, onu başarılı bulmamıştı. Gates için Jobs, "kendi yeni bir şey yapmadı, sadece etrafındaki insanların fikirlerini kullandı" diyordu.
Jobs Google'ı uyardı: Jobs'ın internet devi Google'a bir uyarısı vardı. Larry Page ve Eric Schmidt ile yaptığı bir görüşmede Jobs, Google'ın her geçen gün Microsoft'a benzemeye başladığını dile getirirken, ürünlerinin bayağılaşmaya başladığına dikkat çekmişti. Jobs'a göre Google, elindeki 5 ürünü tutmalı, diğer tüm servislerinden kurtulmalıydı.
Obama'yı da uyarmıştı: Jobs, ABD Başkanı Barrack Obama'yı da uyarmıştı. Jobs'a göre çöküşteki Amerikan eğitim sistemi ve iş dünyasına aykırı yasalar Obama'nın bir kez daha ABD'nin başına geçmesinin önündeki en büyük engeldi.
Jobs'ın hayali: Kitapta Jobs'ın geleceğe dair büyük hayallerinden biri de vardı. Washington Post'ta yayınlanan haberde Jobs'ın yepyeni bir televizyonu kullanıcılara sunmak istediği kaydedilmişti. Jobs, tüm Apple cihazlarıyla entegre bir şekilde çalışan bir televizyonun hayalini kuruyordu; ama ömrü yetmedi.
Jobs'ın çöpe attığı tasarım: Apple'ın yeni binasıyla ilgili taslak fotoğraflar internete bir bir düşerken Jobs, Apple'ın yeni Cupertino kampüsünün tasarımını beğenmeyip bu tasarımı çöpe atmıştı. Bu tasarımı beğenmemesinin altında ise oğlunun "bir halta benzemiyor" yorumu bir hayli etkili olmuştu.
iPad ismi sinirlerini bozdu: iPad'in satışa sunulmasıyla birlikte Jobs, kullanıcılardan hiç beklemediği bir tepki aldı. Kullanıcılar, 800'ün üzerinde Jobs'a e-posta göndererek iPad ismiyle dalga geçti. Bu olayı Jobs, "o günleri çok stresli geçirdim" şeklinde yorumluyordu.
İlk sefer reddetti, sonra yaptı: Jobs, iPhone ve iPad'lerde gördüğümüz uygulamalara karşı çıkıyordu. Jobs'a göre bu cihazlar için geliştirilecek yüzlerce uygulamayı Apple kaldıramazdı. Ancak Jobs, daha sonra bu fikrini değiştirdi ve uygulamalar hayatımıza girdi.
Her şeyi gençken yapmayı istiyordu: Jobs, erken öleceğini düşünerek ömrü boyunca hareket etti. Apple'ın CEO'su John Scully ile yaptığı görüşmede Jobs, kısa süre içinde yapılacak çok işinin olduğunu söylüyordu. Jobs'a göre hayatında yapılacak ne varsa gençken yapılmalıydı.
Jobs'ın kitabıyla ilgili tek arzusu: Jobs için sunum her şeydi. Kitabın yazarı Walter Isaacson ile bir konuşmasında kitapla ilgili tek bir şey istemişti: Çekici bir kapak...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder