20 Mayıs 2012 Pazar

DENİZ TUTKUNLARINA TEKNE SOFRALARI-DENİZ GÜRSOY


Mükemmel bir kitap, mükemmel tarifler...Tekne yaşamına tutku ile bağlı insanların el kitabı olmalı...Mevsimine göre hazırlanabilecek en pratik yaz tarifleri..Deniz Gürsoy, iyi bir tahsil hayatının ardından uzun seneler çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaptı. Mutfak sanatlarına olan ilgisini ve birikimini, yazdığı çok sayıda lezzete dair kitap ile bütünleştirdi.

Türkiye'de tekne yaşamı son yıllarda populer bir yaşam tarzı haline geldi. Deniz tutkunu olanlar, artık hayatlarının bir bölümünü ailece denizde geçirir oldular. Teknelerde pişirme konusundaki en büyük sorun yer darlığıdır. Pratik, düzenli, denizin nimetlerinin ön planda olduğu, salça yerine domateslerin, bol bol deniz ürünlerinin kullanıldığı bir mutfaktır tekne mutfağı.

Bu kitapta anlatılan tarifler, günümüzde samimi toplulukların kendi tekneleri ile denize açıldıkları ortamlar için verilmiştir. Yelkenli, motoryat, gulet, tırhandil, aynakıç, türü ne olursa olsun içine bol mutluluk, bol keyif ve samimiyet katılmış tekne sofraları..

Yazarımız yer yer benim de hayranlık beslediğim lezzet uzmanları Tijen İnaltog ve Sevim Tanör'den de tariflere yer vermiş. Bu kitabı edinmenizi tavsiye ederim...

FETHİYE USULÜ AHTAPOT SALATASI
500 gram ahtapot
1 kahve kaşığı sirke
4-5 dal taze soğan
2 sivri biber
Bir kaşık kapari veya doğranmış salatalık turşusu
Yarım demet maydanoz
1 domates
3 kaşık zeytinyağı
2 kaşık limon suyu
tuz
Temizleterek aldığınız ahtapotu yıkayın. Bütün olarak tencereye koyun. Sirke ilave ederek kapağı kapalı şekilde pişirin. Pişip pişmediğini bir çatal yardımı ile kontrol edin. Çatal fazla zorlanmadan batıyorsa pişmiş demektir. Tencereden çıkartın ve soğumaya bırakın.
Ahtapotun üzerindeki kırmızıya dönüşmüş deri ve vantuzları, musluk altında sıyırarak temizleyin.Kafa ve kollarını bir salata tabağına bir-iki santim uzunluğunda şeritler haline getirerek dilimleyin. Diğer tüm malzemeleri ince ince kıyıp salataya ilave edin, zeytinyağı ve tuz ile harmanlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder