12 Haziran 2012 Salı

KÖTÜMSERLİĞİ YENMEK İÇİN 9 TAVSİYE

 
 
 
1- Uğraştığın konuya başarısızlık beklentisi...yle ne kadar yaklaşırsan, kötü beklentinin gerçekleşme ihtimali o kadar yüksek olur. Bu sebeple pozitif gücünün farkına varmalı ümit ve iyimserliğin başarıyı çektiğini unutma!

2- Kötü tecrübelerinde bile olumlu yön bulmaya çalış. Bu sayede iyimser ve dinamik davranacağın için başarı ihtimalini yükseltirsin.

3- Başarısızlıklarına mizahi yönden bakmayı dene. Mizah gücü negatif olayı ve bundan kaynaklanan kötümserliği daha rahat yenmeni sağlar.

4- Problemlerin hakkında çözüm yollarını düşünürken negatif çıkmazları hayat etmek yerine etkili çözüm üretebilmek için var gücünü kullan.

5- Her durumda hangi tutumun pozitif etkiyle bağlantılı olabileceğini bulmaya çalış. Böylece başarıların yavaş yavaş oluştuğunu göreceksin. Bu, özgüvenini sağlamlaştıracak.

6- Kendini muhtemel hayal kırıklıklarından koruma dürtüsüyle ortaya çıkan ''zorunlu kötümserliğin'' tuzağına düşürme. Bu zayıf tarafınla mutlaka savaş.
7- Problemlerin çözümünde yaptığın hataların sayısını değil, doğru çözüm alternatiflerinin sayısını bul. Hep hatalarınla uğraşmak cesaretini kırar ve problemler karşısında özgüveninin azalmasına yol açar.10 problemin 5'ini doğru, 5'ini de yanlış çözdüysen; 5 doğru çözümün var demektir, 5 hatan değil.

8- İyimser insanlarla bir araya gelip onların tutum ve davranışlarını gözlemle. Gözlem yaparak iyimser yaklaşımı öğrenebileceğin gibi bilinçdışı düzlemde iyimserliğin sana da bulaşmasına izin vermiş olursun.

9- Kötümserliğin fıtri(yapısal) olmadığını hatırlat kendine. Diğer öğrenilmiş temel özellikler gibi kötümserlik de ruhtan atılarak yerine doğru öğrenim, yani iyimserlik yetiştirilebilir. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için 2 şey lazım:

 ** En başta, inan.

** Birazcık çaba göster. Yani anlatılmak istenen şu: Yaşanan durum ne olursa olsun karamsarlığa kapılıp hayattan kopma. Yoksa sana ''Olur, olmayacak şeylerin hayalini kur ve gerçeklemeni bekle!'' demiyoruz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder