29 Eylül 2012 Cumartesi

AMUSE BOUCHE-DAMAK HOŞLUKLARI


Gourmeler arasında damak hoşluğu terimi, mutfak şeflerinin ana yemek öncesi masalara sundukları ve leziz bir yemeğe başlamadan önce bir jest, sonradan gelecek olan lezzetlere bir çeşit ön gösterge şeklinde kullanılır.Kelime olarak Fransızlardan gelerek literatüre ve uygulamaya konmuş çok hoş bir gelenektir.
Gerçek anlamda lezzete gönül vermiş pişiricilerin ve yemek yemeği bir ritüel olarak gören lezzet meraklılarının damak hoşluklarına adeta heyecanla yaklaştıklarını söylersek çok ta yanlış sayılmaz.
Damak Hoşluğu-Damak Lezzeti terimini aslında Tadı Damağında Kalmak özdeyişi ile birlikte anmak gerekir zira burada amaç doymak değil, aksine,unutulmaz bir lezzeti sadece bir yudum tadarak keyfine varmaktır.
Damak hoşlukları, davetliler masaya oturduktan sonra veya yemek restaurantta yenmekte ise
siparişler verildikten sonra sunulur.Damak lezzetleri,şefin maharetini gösterir ve yaratıcılık gerektirir.Uygulamada özellikle porselen veya gümüş kaşıklar içersinde ve ana yemek konseptine uygun olup olmasına bakılmaksızın hazırlanır.Mesela ana yemeğin deniz ürünleri olması, damak hoşluğu olarak bir av etinin sunulmasına engel değildir.Burada önemli olan sunulan lezzetin çok yoğun olması ve tadan kişinin damağında adeta bir lezzet patlaması yaratmasıdır.Sebze,balık,hamur işi hatta 2 yudumluk bir çorba dahi damakta iz bırakıp, sonradan gelecek yemeğe gösterilen özen hakkında ipucu verebiliyorsa damak lezzeti olarak sunulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder