29 Eylül 2010 Çarşamba

PROVENCAL ESİNTİLER...













Provence, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan bölgeye verilen addır.
Fransız Riviera'sı olarak ta adlandırılan Nice-Monaco-Cannes ekseninin batısında yer alır. Marsilya ve Aix-en-provence gibi görülmesi gereken iki güzel şehri vardır.
Tüm bölgede uçsuz bucaksız tarlalarda ilk göze çarpan, lavantalardır. Sessiz, sakin havası, yer yer rastlanan tarihi şatolarla hareketlenir. Aix-en-provence tarihi ve sempatik bir kasabadır. Genel olarak provence bölgesinde her yerde yöre mahsulü şaraplara, kareli örtülerin serili olduğu klasik Fransız kafelerine, taş evlere, ünlü zeytinlerine, zeytinyağlarına, seramik mutfak eşyalarına rastlamak mümkündür. Minik lavanta keseleri ve zeytinyağlı sabunlar da yörenin simgesi olmuş durumdadır.
Ünlü ressam Paul Cezanne, Provence bölgesinin yetiştirdiği bir sanatçıdır. Resimlerinde de bu bağlantıda imgeleri görmek tesadüf değildir...

Son zamanlarda provencal esintiler, bütün dünyada yaşam tarzlarına ve dekorasyona da hakim olmaya başladı. Naturel, dingin çizgiler, aslında bu akımın belirtisi. Kır havasını, lavanta kokularını duyumsamak için önce gözlerinizi kapatın, sonra hafif esen rüzgarda dalgalanan yeşil bitki örtüsünün hışırtısını dinlediğinizi hayal edin. İşte ruhunuza iyi gelecek mükemmel bir terapi!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder