30 Eylül 2010 Perşembe

PASTEL HUZUR...






Resimleri inceleyin... Abartıdan uzak, pastel renklerle, minimal çizgilerle huzur nasıl yakalanmış farkedeceksiniz...

29 Eylül 2010 Çarşamba

PROVENCAL ESİNTİLER...













Provence, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan bölgeye verilen addır.
Fransız Riviera'sı olarak ta adlandırılan Nice-Monaco-Cannes ekseninin batısında yer alır. Marsilya ve Aix-en-provence gibi görülmesi gereken iki güzel şehri vardır.
Tüm bölgede uçsuz bucaksız tarlalarda ilk göze çarpan, lavantalardır. Sessiz, sakin havası, yer yer rastlanan tarihi şatolarla hareketlenir. Aix-en-provence tarihi ve sempatik bir kasabadır. Genel olarak provence bölgesinde her yerde yöre mahsulü şaraplara, kareli örtülerin serili olduğu klasik Fransız kafelerine, taş evlere, ünlü zeytinlerine, zeytinyağlarına, seramik mutfak eşyalarına rastlamak mümkündür. Minik lavanta keseleri ve zeytinyağlı sabunlar da yörenin simgesi olmuş durumdadır.
Ünlü ressam Paul Cezanne, Provence bölgesinin yetiştirdiği bir sanatçıdır. Resimlerinde de bu bağlantıda imgeleri görmek tesadüf değildir...

Son zamanlarda provencal esintiler, bütün dünyada yaşam tarzlarına ve dekorasyona da hakim olmaya başladı. Naturel, dingin çizgiler, aslında bu akımın belirtisi. Kır havasını, lavanta kokularını duyumsamak için önce gözlerinizi kapatın, sonra hafif esen rüzgarda dalgalanan yeşil bitki örtüsünün hışırtısını dinlediğinizi hayal edin. İşte ruhunuza iyi gelecek mükemmel bir terapi!!!

3 Eylül 2010 Cuma

Muhteşem çikolata mus-Fransız chocolate mousse

220 gram bitter çikolata, 2 yemek kaşığı su ile benmari usulü eritilir. Pürüzsüz bir kıvam sağlanınca ateşten alınır ve içine bir buçuk yemek kaşığı tereyağ eklenir.
Diğer tarafta dört adet yumurta sarısı krema kıvamı alana dek takriben 5 dakika mikserle çırpılır. Düşük devire geçilip bu esnada çikolata da eklenir.
Ayrı bir kapta 100 ml çiğ krema mikserle sertleştirilir ve çikolatalı karışıma eklenir.
Temiz ve kuru bir metal kapta dört yumurta akı önce düşük ayarda daha sonra yüksek ayarda sertleşip şekil tutana dek çırpılır. İçine 3 yemek kaşığı toz şeker eklenir.Bu karışım da çikolatalı karışıma eklenerek mus tamamlanır. Servis kaselerine paylaştırılarak muhakkak en az 4-5 saat buzdolabında tutulur.

2 Eylül 2010 Perşembe

Şeftali Tatlısı


Şeftaliler ortadan ikiye bölünür. Çekirdekleri çıkarılır ve çekirdek yuvaları temizlenir. Bir fırın kabına çukur taraf üstte kalacak şekilde yanyana dizilir. Her bir şeftalinin üzerine bir tepeleme yemek kaşığı toz şeker serpilir ve bir su bardağı su fırın kabına ekleir. . Kabın üzeri aliminyum folyo ile kaplanır ve 160 derece fırına konur. Pişme süresi, şeftalilerin yumuşamasına göre ayarlanır çünkü cinsine göre deişkenlik gösterebilir.
Diğer tarafta bir paket krem şanti, bir çay bardağı süt ve iki çorba kaşığı hindistan cevizi ile çırpılır. iyice koyulaşan bu krema, soğutulmuş şeftalilerin ortasına paylaştırılır. Ceviz veya şamfıstığı serpilerek sunulur.