7 Ekim 2011 Cuma

SEVDİĞİM KİTAPLAR: UĞULTULU TEPELER-EMILY BRONTE


Romantizm akımının önemli eserlerinden olan Uğultulu
Tepeler, birbirine aşık olan, ama zaman içinde farklı yerlere sürüklenen iki
insanın çocuklarının da birbirlerine aşık olmaları ile iyice sarpa saran
bir aşk öyküsünü konu alıyor... Uğultulu Tepelerin en büyük özelliği, Emily Bronte'nin (1818-1848) yaşamı boyunca yazdığı tek kitabın olması ve için de bulunduğu dönem itibarı ile bir kadının edebiyat dünyasında varlığını
ispat etmesi açısından oldukça dikkate değer...

Emily Bronte, Victoria dönemi İngilteresi'nde yaşamıştır. Diğer kardeşleri içinde en ön plana çıkan o olmuştur. Ancak bu durum, ne yazık ki yaşamının ilk dönemlerinde hiç te böyle değildir. Ablalar Charlotte Bronte ve Anne Bronte, Emily'den daima ön planda iken, o, sürekli evde olan ve pasif bir kişilik sergilemiştir. Ancak 29 yaşında iken yayımlanan kitabı ile ortaya nasıl hayret verici bir hayal gücü olduğu çıkmıştır.İlk baskısının biraz kaba-saba bir kitap gibi konuşulduğu eser, bugün dünya edebiyatının baş yapıtlarından biri kabul edilir.

Bronte, kitabın baş kahramanı heathcliff aracılığı ile saf bir tutkuyu taraf tutmadan, iyi veya kötü olarak etiketlemeden apaçık ortaya serer. Marazi bir aşkın pençesindeki Heathcliff'in intikam alma çabası, romanın ana eksenini oluşturur. Roman özellikle aşkı yoğun bir dille ve etkileyici şekilde anlatırken, ucuz duygusal klişelere yüz vermemesi ve insan ruhunu, tüm vahşi yönleri ile ele alması ile önem kazanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder