8 Haziran 2010 Salı

Kahve ve kahve çiçeği

Kahve, kökboyasıgiller familyası olarak bilinen Rubiaceae'lardan "Coffea" cinsi ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozdur.
Kahvenin kökeni Arap yarımadasıdır. İlk bilgiler 10. yy'da bir Arap doktoru olan Rhazes'e uzanırsa da, kullanım MS 575 yıllarında başlar. Kahvenin ilk elde edildiği ağaç olan Coffea Arabica, Etopya'da yetişmiştir. Daha sonra, kahve elde edilen diğer ağaçlar olan Coffea robusta ve liberica'da Afrika'da yetişmiştir. Etopya'da başlangıçta az olan üretim, bu ağaçların Yemen'de yetiştirilmesi ile artmıştır.
Yaklaşık 450 yıl önce Yemen Valisi Özdemir Paşa, ilk defa kahve çekirdeklerini Osmanlı Sarayı'na getirerek aslında ülkemize tanıştırdı.
1871'de Kuru kahveci mehmet Efendi, ilk kez kahveyi satma amaçlı bir ticarethaneyi Taht-ül kale'de (Tahtakale) kurdu.
Kahve bugün dünya yüzünde inanılmaz büyük rakamlarda üretim ve tüketim potansiyeline sahip. O insanı kendinden geçiren kokusu ile ondan vazgeçebilmek imkansız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder