21 Haziran 2010 Pazartesi

Meringue-beze


Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızca aslı "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.
Bezeler genellikle meyve, dondurma ve pastalarla servis edilir. Rus balet Anna Pawlowa'nın adı verilmiş kremalı meyveli türüne Avrupa'da 'Pavlova' da denir.
1600'lerde italyan pastacı Gasparini'nin İsveç'e getirmesinden sonra Beze'ler bu ülkede çok tutulmuş ve günümüze kadar çok sevilen bir tatlı olarak yer etmiştir. Rivayete göre bir İngiliz kraliçesinin beze yedikten sonra "Oh, that's like a kiss" demesinden dolayı adına beze konmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder