21 Ağustos 2010 Cumartesi

Alp Alper ile bir kitap: 1000 Feet yukarıdan Türkiye...

Alaçatı

Kekova

"Ne yazık! Vakit de yok kurtarmak için geleceği
Düşünsek bile şimdiden – düşünemiyoruz ya
üstelik ne çıkar bundan ve ne katardı yaşamımıza
Hiçbir şey! Çünkü ne varsa içimizde gelecek için
Sanki bir öyküsü bu, hayatı süslemenin”
(Umutsuzlar Parkı / Edip CANSEVER)

İşte bu dizelerle anlatıyor macerasının hareket noktasını AlpAlper. O aynı zamanda Türkiye'de gerçekleşen bir ilkin sahibi.
Havadan ülkemizin çok özel karelerini fotoğraflamak... Bu çalışmanın sonucu ortaya çıkan "1000 feet yukarıdan Türkiye"kitabı tüm bu fotoğrafları bizlerle buluşturuyor. Bu ilgi alanına başlarken onu tetikleyen unsurlar var.
Alp Alper 1965 yılında doğdu. 1991 yılında İstanbul’a yerleşti. Nisan 1992 yılında Türk Hava Yollarının açtığı sınavları kazanarak Yolcu Hizmetleri Trafik Personeli olarak göreve başladı. Daha sonra THY bünyesinde bulunan “Uçuş Uzmanlığı”( Flight Dispatcher), kadrosuna geçti. Her ay 30-40 saatlik uçuşlara katılan Alp Alper, bu görevler esnasında da pek çok güzelliği havadan detaylı olarak görme şansına sahip oldu. Bu şansını, okul yıllarında hobi olarak başladığı fotoğrafçılık ile birleştirdi. Bu sayede, bir doğa harikası olan İstanbul ve havadan görme fırsatı bulduğu eşsiz güzelliklerin fotoğrafını çekmeye başladı. 1999 yılındaki büyük deprem sonrasında, gönüllülerden oluşan ekibini kurarak " Türkiye'yi Havadan Fotoğraflama” macerasına atıldı. 2000 yılında THY'de ki görevi gereği Atina İstasyon Şefliği görevine atanması çalışmalarına engel olmadı ve ekibiyle birlikte Türkiye'nin dört bir yanında fotoğraf çalışmalarına devam etti. Alp Alper, Türkiye'nin yurtdışında tanıtımlarına katkıda bulunmak amacıyla, "İstanbul " konulu, Atina'da iki, Polonya'da bir Fotoğraf Sergisi açtı. 1996 yılından itibaren Türkiye'de Gezi-Traveler, Gurme, Ulusoy Traveler gibi dergilerde çalıştı. 1999 yılından itibaren ise Yunanistan'da Cosmos Travel ve National Geographic, ardından da 2005 yılında Türkiye ve Polonya National Geographic dergileri ile çalışmaya başladı. 2006 Eylül ayında Yunanistan’daki görevi sona erdiği için İstanbul’a yerleşti. Halen Türkiye ile ilgili üç fotoğraf ve bir belgesel projesini ekibiyle birlikte sürdürmekte...

Ve Alp Alper der ki: Geçmişi Geleceğe TaşımakGeçmiş ve gelecek söz konusu olduğunda, Edip Cansever’in bu dizeleri gelir hemen aklıma. Geleceği kurtarmak için yeterli vaktin olmadığı düşüncesi, beni alır ‘Umutsuzlar Parkı’na götürür. Fakat böyle güzel bir şiir yazılmışsa, boşa geçmemiştir zaman ve geleceği kurtarmak için hâlâ vakit vardır, diye düşünürüm. Bu projeye başlamadan önce beni ve bu projeye gönül veren arkadaşlarımı, izlerken içimizi acıtan orman yangınları, tarihi eser kaçakçılığı, depremler, para hırsı uğruna yapılan tüm tarihi yıkımlar düşündürdü. Bütün bunlar “Birşeyler yapmak gerek” düşüncesiyle bizi tetikledi. Öyle şeyler yapmak istiyorduk ki, sahip olduğumuz bu değerlerin yok olmadan önceki güzelliklerini belgeleyelim, gelecek nesillere sunalım, korunmaları adına ruhlarına kuvvet verelim...

1 yorum:

  1. Alp Alper'in 4 Mevsim Istanbul kitabı Istanbul 4 mevsimde havadan çekilmiş çok ilginç fotoğrafları ile hazırlanmış ve şimdi iPad'de. Üstelik sadece iPad kulancııları için ücretsiz olarak indirilebiliyor. Tavsiye ederim..

    YanıtlaSil