29 Mayıs 2010 Cumartesi

Kitre Bebek Sanatı

Ülkemizin tarihi, renkli dokusu, mutfak kültürü, el sanatları ve yaşam tarzı benim hep ilgimi çekmiştir. Derin zamanlarda araştırılabilecek kadar dolu bu konular ne kadar da farklı ve kendine özgü..
Seneler önce bir ramazan gecesi Sultanahmet'te tesadüfen turistlik bir gösteriye tanık olmuştum. Turistlik olarak adlandırılması ne kadar da yanlış aslında. Bizler acaba kendi öz değerlerimizi niçin ziyarete gelen turistler kadar ilgi ile araştırmıyoruz?
O gün kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı tanımıştım:Kitre Bebek Sanatı...
Anadolu'nun o muhteşem giysilerini, yüzlerindeki yaşanmış her çizgiyi bile tek tek yansıttıkları bebeklere giydiren sanatçılar. Ne kadar muhteşem bir görev,nasıl da nesilden nesile geçecek bir miras.

Kitre, ülkemizin güney ve güneydoğu bölgelerinde yetişen yabani bir dikenin özsuyudur. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır.Köylüler gıda ve ilaç alanında kullanır.
Kitreden yapılan bebekler (insan figürleri) ise, insanlık tarihi kadar eski bir metottur. Eski medeniyetler ait mezarlarda dini ve oyuncak amaçlı figürinler bulunmuştur.Bugün hobi olarak yapılmakta olan insan figürleri ise ” Yaşamdan Kesitler ” sunmak amaçlıdır.
Kitre bebekler, toplumların geçirdiği tarihsel süreçleri en güzel ve kalıcı şekillerde ifade eden araçlardır. Ayrıca ülkelerin birbirleri ile olan tanıtım kanallarına en güzel katkıyı sağlarlar. Bu konuya verilecek desteğin başında, bu sanatı tanıtacak tüm etkinliklere ilgi göstermek gelir. Günümüzde, özellikle meraklıların ve sanat okullarında okuyan branş öğrenci ve öğretmenlerinin katıldıkları yarışmalarla, beynelminel sergiler ve toplum dernekleri bünyesinde açılan eğitim merkezleri ile bu sanat desteklenmektedir.
Kitre bebek yapımında tel, pamuk ve kitre ile çalışılarak beden oluşturulduktan sonra pamuklu, ipek, kadife veya dokuma kumaşlardan kostüm dikilerek bebeğe giydirilir. Bebeklerin giydirilmesi ve giyim süslemelerinde tüm özelliklerin aslına sadık kalınarak hazırlanmasının önemli olduğunu vurgulamak gerekir. İnsana çok yakın olan bu bebeklerin, giyinmiş heykel görünümleri ve yöresel giyim farklılıkları ile öne çıkmakta, bölgeler ve kuşaklar arasında kültür alışverişini sağlayan bir köprü niteliği taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder