30 Mayıs 2010 Pazar

Brügge-Belçika

11. yüzyılda Avrupa'nın ticaret merkezi olan ve adı “köprüler” anlamına gelen Brugge, ortaçağdan günümüze ulaşmış tarihi bir kenttir. seller ve coğrafi değişiklikler yüzünden denizle bağlantısını bir iki kanal dışında kesmektedir. Günümüzde şehir merkezinin Kuzey Denizi kıyısında bulunmamasına rağmen, denize yakınlığı nedeniyle hâlâ bir liman kenti olarak anılmaktadır. Şehrin içindeki kanallar günümüzde ulaşım maksadıyla kullanılmakta olup, bunlarda turistik geziler de düzenlenmektedir. Ayrıca şehre görkemli havasını kazandıran da bu kanallardır.
Avrupa’nın en iyi korunmuş Ortaçağ kenti Brugge’ün sokaklarında dolaşmak insana tarihsel bir yolculuk yaşatır. Arnavut kaldırımlı sokak ve meydanları, dar sokakları, şirin cafeleri, üçgen çatılı evleri, görkemli gotik binaları ve faytonların tıngırtılarıyla tarihi ve romantik bir şehir olma sıfatını fazlasıyla hak etmektedir.
Suyun insana huzur veren varlığının yanı sıra, kanalları süsleyen kemerli eski köprüler kentin ortaçağ atmosferini konuklarına yansıtır. ‘Canot’ adı verilen teknelerle, üzerinde kuğuların salındığı kanallarda düşsel bir yolculuk yapılır. Onlarca eski köprünün süslediği kanalların kıyısındaki ortaçağ evleri, evlerin suda yansıyan sureti akşam ışıklarıyla birlikte eşsiz görüntüler oluşturuyor. Belçika’nın gözde şehrine bu nedenle ‘Kuzeyin Venediği’ sıfatı yakıştırılmış.
Kenti gezerken flamalarda, heykellerde sürekli ‘ayı’ ve ‘aslan pençesi’ figürlerine rastlayabilirsiniz. Hanedan döneminin amblemi ‘ayı’ ile Fransız egemenliğine karşı olanların amblemi ‘aslan pençesi’ şehrin sembolü haline gelmiş. Günümüzdeyse Brugge’ün yeni imajı çok farklı: ‘Aşıklar Kenti’. Nostaljik sokaklarla bezeli bu vakur ve romantik kent, yeni evlilerin gözde balayı mekanı olmuştur. Yılda üç milyona yakın turisti konuk eden Brugge, diğer Avrupa kentlerini romantik havası ile kıskandırmaya devam ediyor.
Brugge deyince ilk akla gelenler dantel, çikolata, bira, elmas ve beyaz şarap ile pişirilmiş midye. Yüzyıllar boyunca giysilerde ve ev dekorasyonunda kullanılan dantel (diğer ismi ile rahibe işi) Brugge’ün simgesi olmuş. Onlarca ahşap makara ve iğne kullanılarak değişik bir yöntemle işlenen danteller evlerin pencerelerini, yastıkların ve masaların üzerini süslüyor hala. Değişik çeşitleriyle dükkanların vitrinlerini dolduran çikolataların ve dünyaca ünlü Belçika birasının tadına bakmadan kentten ayrılmamak gerek.
Merkezde otomobilden çok bisiklet trafiğe hakimdir. İnsanları sabırlı ve saygılıdır.Ve Brugge olanca romantik havası ile yeni konuklarını beklemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder