29 Mayıs 2010 Cumartesi

3 yaş çocuklarının özellikleri

Çocuğunuz üç yaşına girdiğinde harikulade bir şey olur. O sizin her zaman hayal ettiğiniz bir evlat haline gelir. Çünkü bedeni daha işbirlikçi ve yeteneklidir, güven verir ve genellikle kendini daha rahat hisseder. Ara sıra bazı aksilikleri olabilir, fakat çoğunlukla üç yaşındaki çocuğunuz arkadaş canlısı, konuşkan ve tamamen yardım severdir. Her şeyi görmek ve yapmak isterler.

3 yaş grubunda daha komplike dil yeteneği görülmektedir. Kısa ve yalın cümleler yerini karışık ama mantıklı cümlelere bırakır. Etrafları ile net ilişkiler kurarlar, kurdukları oyunlar daha ayrıntılı sahneler içerir. Bu dönemde onu başka kişi veya çocuklarla paylaşımcı olmaya yönlendirmeli ve grup çalışmalarına organize olmaya sevketmelisiniz.

Bu yaş grubunda çocuklar birbirleri ile oyun esnasında tartıştığı zaman öncelikle dışarıdan seyretmeyi deneyin, çok acil müdahaleci olmayın. Bekleyin ve sorunu onun çözmesine izin verin.

Bu dönem aynı zamanda çocukların kadın veya erkek kimliklerinin farklı olduğunu keşfettikleri yaştır. Oyun oynarken erkek çocuklar baba olur, kız çocuklar anne….Kendisine görünmeyen hayali arkadaşlar icat edebilir. Veya oyuncaklarının içinden en sevdiği bir tanesine aşırı bağımlılık gösterebilir. Duygularını, kızgınlık, ağlama veya mutluluklarını o oyuncağı ile paylaştığı gözlemlenebilir. Bu dönemde çocukların medya ile doğrudan iletişim içinde olmalarını engellemek ve başta televizyon olmak üzere, radyo, gazete, dergi gibi tüm görsellerin çocuk ruhsal gelişimine bu dönemde şekil verdiği gerçeğinden hareketle programlar konusunda dikkatli olmak gerekecektir

Okul öncesi, çocuklara yapıştırma, kesme ve sayma gibi yeni yeteneklerin ortaya çıkma fırsatını vermekle birlikte, temel amacı sosyalleşmedir. Birçok ebeveyn bunu çocuğun akademik durumunun başlangıcı gibi sayarak bu durumda onları daha fazla zorlamaya iterler. Üç yaşındaki çocuğunuzun en iyi öğrenme yolu oyun, gözlem ve konuşma iledir. İleriki yıllara ait öğrenme materyallerinden uzak tutun. Çocuğunuz, eğitimle ilgili alanlara zorlanırsa, ilerde okula karşı bir kaçınma yaşayabilir.Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, düzenli bir iş planına ihtiyaç duyabilirler. Çocuğunuz ne zaman oyun oynayabileceğini, ne zaman yemek yiyebileceğini ve ne zaman yatağa girmesi gerektiğini bilirse, daha rahat davranabilir. Yeni bir maceraya başlamadan önce, bu ister okulun ilk günü olsun ya da yeni bir arkadaşının evinde oyun için toplanma olsun, ona zamanından önce ne beklemesi gerektiğini belirtin. Bu yaklaşım, yeni durumları daha az göz korkutucu hale getirir.Üç yaşındaki okul öncesi çocuğunuz bağımsızlığından gurur duyar. Kendi başına kararlar vermek isteyecektir. Söylediklerini işitin ve fikirlerine değer verdiğinizi gösterin. Mümkün oldukça ona seçimde bulunması için izin verin. Yanlış kararlarda bulunmasını, alternatifleri daraltarak engelleyebilirsiniz. Diğer bir deyişle menüdeki her maddeyi ona okumayın. Bunun yerine, omlet mi yoksa tavuk parçaları mı tercih edeceğini sorun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder