30 Mayıs 2010 Pazar

Çocuklara okumayı aşılamak...


Kitaplar, ebeveynleri çocuklara bağlayan çok özel bir yoldur ve çocuklar için kitap seçimi titizlikle yapılmalıdır. Yoğun bir günün ardından çocuklarınıza ayıracağınız birkaç dakika ile onlara okuduğunuz kitap, hem sizin hem de çocuklarınızın en mutlu dakikaları olacaktır. Çocuklara kitap seçerken eğer bilinçli seçim yaparsanız, bu aktiviteye ayırdığınız süreyi daha verimli kullanmış olursunuz.
Kitap, okuyanın katılımına açık ve etkileşimi destekleyici olmalıdır. Dokun-hisset kitapları, üç boyutlu kitaplar, soru soran ya da okurken soru sormanıza fırsat veren kitaplar tercih edin.
Uyumlu şekilde tekrar eden kelimelerin olduğu ve çocukların tahmin edebileceği olaylardan oluşan bir örgüye sahip olması, ideal kitap özellikleridir. Okuyanın üzerinde etki bırakan, hayal kurmasına ya da çıkarım yapmasına fırsat veren kitaplar yine öncelik verilmesi gereken kitaplardır.
Kitap dilinin ilginç, akıcı ve çocukları yeni kelimeler ile tanıştırıyor olması iyi bir ölçüttür. Çocuklar çok çabuk öğrenir ve yeni kelimeler kullanmayı severler.
Kitabın resimleri çocukları içine alan, ilginç ve yaşlarına uygun olmalıdır. Kitap alırken içindeki illüstrasyonlara çocuğunuzun nasıl tepki vereceğini düşünün. Aynı zamanda kitabın içeriğine eşlik eden illüstrasyonlar metin ile uyumlu olmalıdır. Parlak ya da mat, gerçek ve ya çizgi ama mutlaka içeriği tamamlamalıdır. Kitabın resimleri çocukları farklı sanatsal stillerle tanıştırmalıdır. Suluboya, yağlıboya, kolaj, fotoğraf gibi.
Çocuk kitapları dini, etik, cinsiyete dayalı önyargılardan uzak olmalıdır. Çocukların kendi yaşadıkları ve ya yaşamaları muhtemel deneyimleri yansıtmaları en ideal olanıdır. Böylece çocuk benzer olaylarla karşılaştığı zaman nasıl davranması gerektiğini de kafasında şekillendirmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder