29 Mayıs 2010 Cumartesi

ŞARAPLI ARMUT TATLISI


Görüntüsü muhteşem bir tatlıdır.Yapılışı kolay gibi gözükse de aslında yapım aşamasında birkaç noktaya dikkat edilmelidir.

6 adet deveci armudu dikkatlice soyulur,sapları üzerlerinde bırakılır.Satın alırken düzgün şekilli almaya dikkat ediniz.Tencereye bitişik dizilir.Üzerine 1 şişe kırmızı şarap dökülür.4 çubuk tarçın,her armut için yarım bardaktan biraz az şeker,1 kaşık limon suyu,2-3 karanfil tanesi atılır.Kapak kapatılır ve çok kısık ateşte pişirmeye bırakılır.Arada şarabın tam olarak emilip emilmediği yani rengin kırmızıya dönüp dönmediği kontrol edilir.Bazı yerler beyaz kalmaktadır.O tarafa doğru şaraplı sosa çevrilmek sureti ile her tarafın eksiksiz emmesi sağlanır.

Bir müddet sonra şeker karamelize hale gelir.Armutlar da yumuşamıştır.Servis tabağına alınır .Sos eğer çok yoğun değilse, bir müddet ateşte kaynatılarak karamel haline gelip yoğunlaşması sağlanır.ve armutların üzerlerine karamel sos dökülür.Kaymakla servis edilir ve taze nane yaprakları ile dekore edilir.

2 yorum:

  1. Sevgili arkadaşım bu tarifi hatırlarsan ''arkadaşım çok özel bir tatlı tarifine ihtiyacım var '' diye aranırken almıştım senden ve hemencecik o akşam yapıvermiştim. Sayende hayatımda yaptığım en şık ve lezzetli tatlı oldu ve nasıl büyük bir keyifle seni anarak yedik:))Sadece bu tatlı mı ? şimdi tariflere tekrar baktıkça denediğim her tarifin fotoğrafı gözüme ,tadı damağıma tekrar geldi.

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun...samimi satırlarına çok teşekkürler...

    YanıtlaSil